Mediji o nama

Zujotjer: Izumio kućni uređaj za zaprašivanje komaraca

Autor: Željko Hladika

“Zezali su me da komarce ne moram ni zaprašivati, da ću ih bukom preplašiti. Ipak, prototip se svidio dečkima iz šumarije te su ga kupili i još ga koriste.”

Stjepan Sviben

Stjepan Sviben tvrdi da je riječ o 100 posto hrvatskom uređaju, kojemu su svi dijelovi domaće proizvodnje. Razvijao ga je dvije godine i izradio CRO-FOG.

Otkad je prije nekoliko godina kupio vikendicu na rubu Parka prirode Lonjsko polje, Kutinjanina Stjepana Svibena (53) mučio je jedan problem – komarci. U nizinskom močvarnom području u blizini rijeke Pakre svake godine ima ih na milijune.

– Razmišljao sam što bih mogao napraviti i kako da ih se riješim. Gledao sam strojeve za zaprašivanje, no bili su skupi i preveliki, neprikladni za kućnu upotrebu. Onda sam pomislio, zašto ja ne bih napravio nešto manje i praktičnije – kazao je Sviben.

Rezultat njegova rada je mali prijenosni zaprašivač protiv komaraca koji radi na plamenik te za korištenje ne treba utičnicu ni benzin. Izum je patentirao i nazvao simbolično CRO-FOG. Tvrdi da je riječ o 100 posto hrvatskom uređaju, kojemu su svi dijelovi domaće proizvodnje. Razvijao ga je dvije godine. Prvi prototip radio je na principu mlaznog motora, bio je velik i jako bučan.

– Zezali su me da komarce ne moram ni zaprašivati, da ću ih bukom preplašiti. Ipak, prototip se svidio dečkima iz šumarije te su ga kupili i još ga koriste – rekao je Sviben.

Nakon toga bacio se na usavršavanje naprave kako bi bila manja i tiša, a jednako učinkovita. Tako je nastao CRO-FOG.

– Isprobao sam ga zaprašujući oko svoje vikendice. Prije su me komarci izluđivali, sad ih uopće nema. Ako idem na piknik, uvijek ga nosim sa sobom pa zaprašim područje na kojem ćemo biti – objasnio je.

Inače, Sviben je elektrotehničar specijaliziran za automatiku upravljanja proizvodnim procesima. Kaže da je nemirnog duha i stalno u pokretu. Profesionalno se bavio streljaštvom, bio je i u hrvatskoj reprezentaciji, a danas u Kutini vodi streljački klub Magnum u kojemu mlade podučava pucanju iz zračnog pištolja. Uza sve to, dragovoljac je Domovinskog rata s nekoliko odlikovanja.

Koristi plin i naftu ili petrolej

Cro-Fog koristi plin butan u limenki, koji se može kupiti za deset kuna, te dezinfekcijsko sredstvo za toplo zamagljivanje, koje se kupuje u poljoprivrednim apotekama. Kemikalija, koja nije štetna za ljude i toplokrvne životinje, miješa se s naftom ili petrolejem. Cijena mu je 1500 kuna, no Sviben se nada da će uspjeti pokrenuti serijsku proizvodnju jer bi uređaj tad bio znatno jeftiniji.

CROFOG MINI
CF300

Mali ručni uređaj za zaprašivanje komaraca. Naslijedio ga je CRO FOG mini CF200.