Mediji o nama

Proizvod za kojim “gladuje” cijeli svijet

Autor: Sanela Dropulić

Kreativni inovator iz Kutine iskoristio koronu za inspiraciju

Da je kriza, napose i ova zdravstveno – gospodarska koju je izazvala korona, ujedno i odlična prilika, pokazuje primjer poslovnog uspjeha poduzetnika i inovatora Stjepana Svibena (60) iz Kutine, vlasnika i direktora tvrtke VEMAMEDIA d.o.o.

Ono čega se svi boje – a to je zaraza virusom COVID 19, kreativni Stjepan Sviben pretočio je u izvanredan patent uređaj za dezinfekciju prostora naziva CroFog C19 i lansirao ga na tržište. Prvo u proljeće domaćim kupcima, koji su naprosto “poludjeli” za njegovom inovacijom, a ove jeseni, s novim valom korona krize i na globalno tržište.

Inovatoru Svibenu specijalnost je automatika upravljanja proizvodnim procesima, ali i sve vezano uz rotacijske strojeve, ispitivanje instalacija i strojeva, te industrijsku elektroniku. Do sada je osmislio cijeli niz uređaja i strojeva za dezinsekciju (zaprašivanje komaraca i ostalih insekata). U proljeće kada je krenula korona, veliki broj DDD poduzeća koja se bave dezinfekcijom, počela su mu donositi raznorazne kineske „hobi-prskalice“ na popravak da ih prilagodio, prenamijenio i osposobio za dezinfekciju.

Klijenti su me molili da im hitno nabavim ili napravim bilo kakve uređaje za posao puno bolje od onoga što se nalazilo na tržištu – uglavnom iz uvoza iz Kine, što nije bilo niti dovoljno tehnološki napredno, niti kvalitetno za sve potrebe antikorona dezinfekcije. S obzirom na okolnosti i potrebe dali su mi svega sedam dana da osmislim jedan ozbiljan stroj za profesionalno dezinficiranje. Napravio sam prototip s regulacijom snage i kapaciteta za dezinfekciju i malih ureda i velikih tvorničkih hala. Prvi testovi su se kod klijenata pokazali odličnima i krenula je potražnja, a s njom i proizvodnja. Danas gotovo da nema DDD tvrtke u Hrvatskoj koja nema mojih najmanje četiri do pet uređaja, a neke i desetak njih – ističe Stjepan Sviben.

Njegov izum jedinstven je u svijetu, ne samo zbog jednostavnosti uporabe, nego ne postoji uređaj koji u objedinjuje toliko različitih funkcija u sebi – naime Cro Fog C19 može: dezinficirati male i velike prostorije, služiti za špricanje zaštitnih sredstava na biljke te njihovo liječenje u plastenicima, služi za zaprašivanje i komaraca, ali i ostalih insekata, te može koristiti i u poljoprivredi kod raznih namjena sjetve uz malu potrošnju repromaterijala, a samim time i zagađenje okoliša.

Kada sam 1985. godine krenuo kao poduzetnik, bio sam prije svega okrenut u svom poslu uvijek inovativnim rješenjima, ali i poboljšanjima onoga što već postoji na tržištu. Ta moja poslovna misija usmjerila me je i ove godine kada sam u proljeće počeo kreirati, a ove jeseni i na tržište u Hrvatskoj i izvan nje, lansirati moj Cro Fog sterilizator – naglašava inovator Sviben koji je od početka korona pandemije do danas izumio nekoliko manjih uređaja za kućnu uporabu, ali i većih strojeva za profesionalnu dezinfekciju prostora. A kupci su svi koji žele savršene sanitarne uvjete, maksimalnu sigurnost od zaraze, dezinficirane i sigurne javne prostore poput bolnica, vrtića, škola, muzeja, ureda javne i lokalne uprave, hotela, ugostitelja, domova za starije i nemoćne osobe, domova zdravlja i dr.

Ponosan je i na razvoj Cro Fog sterilizatora na bežični pogon u kojemu mu je pomogao i veliki Samsung – čije baterije za napajanje i bežično korištenje ima kao sastavni dio svog novog patenta.

Sve je to normalni tijek poslovanja u mom poduzetništvu – red inovacija, red testiranja, red primjene… Znaju to i moji klijenti pa mi često dolaze s nekim konkretnim problemom da ga riješim. Ja se onda “zatvorim” u svoj ured, tj. prostor u kojemu imam moje strojeve i alat, pa ne izlazim dok ne nađem rješenje. Evo primjerice nitko u Europi ne proizvodi male ručne kućne uređaje za zaštitu od komaraca, da se ljudi mogu oko kuće ili vikendice zaštititi od tih napasnika, pa sam ga zato ja izumio i proizveo. Mnoge tvrtke danas imaju ne jedan, nego na desetke mojih inovacija koje im olakšavaju svakodnevni posao. Profesionalci vole imati pouzdanu opremu, koja ima jamstvo, osiguran brzi servis, ali i rezervne dijelove koje ne moraju čekati danima da dođu nerijetko s drugih kontinenata, a sve to ja im osiguravam, imajući u vidu da je riječ o domaćem proizvodu, koji je cjenovno pristupačniji, pa čak i od onih koji dolaze iz Kine. Nerijetko neki strojevi rade i po 30 godina staroj tehnologiji, koja funkcionira, ali je zastarjela. S druge strane ja sam popravljajući takve strojeve, vidio sve njihove mane i nedostatke, te svojim inovacijama popravio i unaprijedio ne samo njih, nego napravio potpuno novi, poboljšanih rješenja – ističe Stjepan Sviben koji često ima “pod svojim čekićem” na popravku brojne kineske, američke, korejske uređaje, ali ističe da su njegovi daleko kvalitetniji, pouzdaniji, i unaprijeđeni novom tehnologijom.

Stjepan Sviben za sebe najranije ističe da je inovator kojemu su izumi – opsesija. Uživa, ističe, u stalnom razvoju patenata, a u svojoj radionici stalno nešto prepravljanjima i poboljšava, unapređuje i prije svega kreira, te prilagođava potrebama kupca i tržišta. U svojoj obiteljskoj tvrtki radi uz svoja dva sina Robertom i Sašom, bez snahe Martine kako kaže bilo bi teško jer ona je zadužena za prodaju, nabavu materijala, oslikavanje uređaja, i svašta vezano uz proizvodnju, tu je i supruga Vesna i još nekoliko članova obitelji, svatko je zadužen svoj dio posla.

Prva misao mi je uvijek bila na pameti da moram napraviti nešto zbog čega mi djeca ne bi morala otići “trbuhom za kruhom”, te da pod stare dane ne ostanem sam, da mogu viđati svoje unuke kad želim, a ne da žive u drugim državama, da im ovdje osiguram pristojan život. A smatram da se u Hrvatskoj poštenim radom može dovoljno zaraditi za normalan život, a moja obitelj je na dobrom putu da sve tako i bude. Poslovi se razvijaju, radimo ono što tržište traži, ima tko nakon mene preuzeti i nastaviti s poslom. Danas ja pomažem svojoj djeci, a valjda će i oni jednom pod stare dane biti uz mene te uvijek s pozitivnom energijom idemo dalje – ističe poduzetnik Sviben koji je svoje veliko domoljublje iskazao i na bojišnicama tijekom Domovinskog rata gdje je bio ranjen te ima status i hrvatskog ratnog vojnog invalida.

CROFOG MINI
CF300

Mali ručni uređaj za zaprašivanje komaraca. Naslijedio ga je CRO FOG mini CF200.