Mediji o nama

Moslavac Stjepan Sviben osmislio uređaj protiv komaraca

Autor: D.Be.

“Tata, on u globalu izmisli nešto, onda mi to pokušavamo napraviti, pratimo, trudimo se napraviti što bolje te da bude brže i jednostavnije i nama i njemu.”

Robert Sviben

Kako zaraditi u kriznim vremenima, a istodobno se obračunati s najezdom komaraca, zna Moslavac Stjepan Sviben. Nakon dugog mozganja osmislio je mali uređaj koji može nositi svugdje, i u kratkim rukavima mirno gledati kako ga komarci zaobilaze.

‘Prije tri godine je bila jedna najezda komaraca, nije se moglo živjeti koliko ih je bilo, to bile tisuće komaraca’, kaže Stjepan Sviben. Dosadni nametnici uskoro su postali mogućnost za dodatnu zaradu. Izumio je – ručni zaprašivač kukaca.

‘Trebalo je izmisliti nešto što bi se moglo koristiti oko kuće i vikendice. To je sad jedan mali uređaj, kad negdje idete na neki izlet, piknik, pecanje, fešta u prirodi, zaprašite si prvo to područje’, kaže Stjepan.

Ručni zaprašivač dizajnira i izrađuje uz pomoć sina Roberta. Krene li posao dobro, nadaju se serijskoj proizvodnji.

‘Tata, on u globalu izmisli nešto, onda mi to pokušavamo napraviti, pratimo, trudimo se napraviti što bolje te da bude brže i jednostavnije i nama i njemu’, kaže Robert Sviben, Stjepanov sin

Uređaj se pokreće naftom i ispušta maglu koja sadrži insekticid, koji nije štetan za ljude i životinje. Kako kaže ovaj poduzetni Moslavac, ovoga se, zasad, nije dosjetio nitko drugi u Europi.

CROFOG MINI
CF300

Mali ručni uređaj za zaprašivanje komaraca. Naslijedio ga je CRO FOG mini CF200.